Borbás Zoltán és Horváth Nóra közös blogja

BORBÁS ZOLTÁN ÉS HORVÁTH NÓRA KÖZÖS BLOGJA

Hogy miért éppen parázsőrző? Ennek több oka is van. Először is itt vannak a KÁLYHÁK. Egy jó kályha, mely sokáig őrzi a parazsat, még akkor is meleget sugároz, ha már nem lobog benne a tűz.
Másrészt itt vannak az ILLUSZTRÁCIÓK. Míg a kályhák testünket, addig a rajzok a lelkünket melegítik. A papíron vonalak, színek formájában parázslik tovább az alkotói tűz. Akárcsak a lakásunkat színesítő apró, KEDVES TÁRGYAKban, egy-egy képkeretben, tükörkeretben, órában.
És ha belegondolunk, mi magunk is parázsőrzők vagyunk. Őrizzük az élet melegét, óvjuk, védjük, tápláljuk tüzét.

2013. március 24., vasárnap

Rugós függőszék gyerekeknek


Miután gyermekeink kinőtték a LENGŐ-RINGÓ babafüggőágyat, vagyis a ringatót, elkezdtem törni a fejem, hogyan tovább. A hintázás mindennapjaink része maradt ugyan a kerti hintákon, de a ringatóban megszokott fészekélmény és a rugózás elmaradt.
Ezt pótolandó kísérleteztem ki a képeken látható függőszéket a kereskedelmi forgalomba is kapható madzagos függőszékek mintájára. Én ugyan elhagytam a hosszú madzagolást, és a függőszék anyagának a szabásával értem el, a "szék"-formát. Így az egész sokkal fészekszerűbb is lett, és a vadulós játékok során sem akad bele a gyerek ujja, füle, orra a madzagok közé.
Az egészet megspékeltem egy rugóval.


Szerintem a három-hét éves korosztály tudja igazán kihasználni ezt a függőszéket. El lehet benne kuckózni akár egy könyvvel, vagy visszavonulni az alvós macival, de a pörgősebb játékokhoz is remek kellék. Ha vendég gyerekek vannak nálunk, mindig harc folyik, hogy ki üljön bele.
A másfél éves Barna is nagyon élvezi, ha fáradt, időnként el is alszik benne, egyébként meg ráhasal, lábával hajtja magát, pörög-forog, mint a motolla.Zoli lányai (akik már kilenc és tizenegy évesek) is bele-bele ülnek hintázni, sőt az én nagyfiam, a 14 éves András megkért, hogy készítsek ilyet neki is az ő méretében.
Szóval teljes a siker!

A ringatónál már leírtam, milyen jó hatással van az idegrendszer fejlődésére a hintázás, pláne, ha a hinta még rugózik is. A rugós függőszék szerintem az egyik legjobb fejlesztő eszköz, mert használata során (be- és kiszálláskor, ahogy a gyerek hajtja magát benne, rugózik, vagy forog) alaposan megdolgoztatja az egyensúlyérzékét, az izmait. A gyerek mozgása egyre ügyesedik, mert nem egy merev, hanem egy folyton változó textúrához kell alkalmazkodnia.

Ha bárkinek felkeltette az érdeklődését, szívesen varrok igény szerint más színű és mintájú anyagból is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése