Borbás Zoltán és Horváth Nóra közös blogja

BORBÁS ZOLTÁN ÉS HORVÁTH NÓRA KÖZÖS BLOGJA

Hogy miért éppen parázsőrző? Ennek több oka is van. Először is itt vannak a KÁLYHÁK. Egy jó kályha, mely sokáig őrzi a parazsat, még akkor is meleget sugároz, ha már nem lobog benne a tűz.
Másrészt itt vannak az ILLUSZTRÁCIÓK. Míg a kályhák testünket, addig a rajzok a lelkünket melegítik. A papíron vonalak, színek formájában parázslik tovább az alkotói tűz. Akárcsak a lakásunkat színesítő apró, KEDVES TÁRGYAKban, egy-egy képkeretben, tükörkeretben, órában.
És ha belegondolunk, mi magunk is parázsőrzők vagyunk. Őrizzük az élet melegét, óvjuk, védjük, tápláljuk tüzét.

Kályhákról


Cserépkályha, kandalló, vagy kemence? Milyen szempontok alapján döntsünk?
Az első, és legfontosabb, hogy mire alkalmas a meglévő aljzat-, illetve födémszerkezet, valamint, mire ad lehetőséget a kémény. Ezekben a kérdésekben hallgassunk a szakemberre, akkor is, ha mást mond, mint amit szeretnénk.
Amennyiben a feltételek megfelelőek, az alábbi szempontokat kell átgondolni: mire akarjuk használni a fűtésünket? Fő fűtésként, kiegészítőként egy meglévő rendszer mellé, vagy csak néha-néha akarunk befűteni ( pl. hétvégi házban, nyaralóban).

Rendszeres és hosszú távú fűtéshez a cserépkályha, téglakályha vagy a kemence ajánlott, míg ha látványosan és gyorsan szeretnénk meleget varázsolni, célravezetőbb a kandalló, ami nagyon hangulatos, és begyújtás után már fél óra után nyomja a meleget, ám amint kialszik benne a tűz, ugyanilyen gyorsan ki is hűl. A nyitott tűzterű kandallóknál több hő leadására képesek a zárt tűzterű, vagy a beépített vízbetétes kandallók, és valamivel tovább is tárolják a meleget.

A cserépkályha és téglakályha körülbelül egy-másfél óra múlva kezdi leadni a meleget, de jóval tovább tartja meg azt, különösen, ha időben elzárjuk a levegőbeömlő nyílásokat. Ha üvegbetétes ajtót választunk hozzá, akkor még a tűz látványát is élvezhetjük. A téglakályhák további elemekkel bővíthetők: az öntöttvas sparheltlapon főzni, a sütőbetétekben pedig sütni, aszalni lehet. Ha mindkettőt beépítjük, megkapjuk a klasszikus csikótűzhely formát, mely rendkívül hasznos eleme lehet a konyhának.

A kemence, legyen akár szó beltéri vagy kültéri változatáról, fűtési képességeivel vetekszik a cserép és téglakályhákkal, ám még egy nagyon fontos szerepet is betölt: remek ételek készíthetők benne. Semmi sem múlja felül a kemencében sült kenyér, malacpecsenye, vagy akár a cserépben főtt töltött káposzta ízét. A kemencéket lehet kombinálni grillezővel, amely egyszerűen a parázs áthúzásával használható. Fontos, hogy a kültéri kemencénk fölé tetőt emeljünk, vagy más ódon fedjük be, mert az agyagtapasztás az eső hatására hamar leázik, így a kemencénk egy-két év alatt tönkremegy.

Amennyiben az általam épített kályhákról többet szeretnél tudni, vagy bármilyen kérdésed van, kérem keress meg a jobboldali elérhetőségen!













Még több kép található a Kályhák >>> és a Kályhák és kemencék >>> címkék alatt.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése